Vi går mot en hektiskt period med flera nationella prov. Här följer lite tips som kan vara bra att tänka på inför ett prov. Praktiska förberedelser och tips; *Kom ihåg att vara utvilad och utsövd, gå inte och lägg dig allt för sent kvällen innan pr

Läs mer

Nationella prov

Vi går mot en hektiskt period med flera nationella prov. Här följer lite tips som kan vara bra att tänka på inför ett prov.

Praktiska förberedelser och tips;

*Kom ihåg att vara utvilad och utsövd, gå inte och lägg dig allt för sent kvällen innan provet. Försök undvika att använda din mobil eller att titta på tv/använda datorn – ljuset från skärmarna stimulerar dig istället för att förbereda dig för drömmarnas värld. 7-9 timmars sömn per natt är optimalt, det är inte heller bra att sova för mycket. Men en god natts sömn kan göra underverk!
 
*Ät en ordentlig frukost på morgonen, din hjärna och kropp behöver energi för att kunna fungera ordentligt. Och satsa på en bra frukost med långsamma kolhydrater och bra protein som håller dig mätt länge!
 
*Ta med dig lite att äta till provet, ifall du blir trött eller hungrig. En banan är ett bra mellanmål, eller en grov macka med ost och grönsaker. Vatten är alltid bra att ha med, du behöver dricka under provets gång. 
 
*Ibland kan det även hjälpa mot oron under provet att bara veta att det finns något att äta - även om du inte får användning för det.
 
*Ta det lugnt under provets gång, och kom ihåg att läsa igenom alla frågor noggrant, så att du är säker på att du förstår vad uppgiften går ut på. 
 
*Ibland kan man bli väldigt stressad när man stöter på en specifik fråga som man inte kan besvara eller lösa, och det blir inte bättre av att veta att man ska hinna med en massa andra uppgifter. Prova att gå vidare till nästa fråga, och gör ett nytt försök senare. På så sätt kan du känna dig lugn över att du är färdig med resten av provet, och du kanske till och med får en snilleblixt under provets gång!
 
*Kom ihåg att gå igenom dina svar en sista gång innan du lämnar in provet, för att försäkra att du inte har glömt att besvara någon fråga eller har missat något viktigt. Har du missat något, ta det lugnt och försök att hinna med så mycket som möjligt genom att fokusera på det viktigaste.

LYCKA TILL!