Just nu är det många som gör Nationella prov och här kommer lite tips på vad man kan tänka på inför proven! *Var utvilad och utsövd. Gå inte och lägg dig allt för sent kvällen innan provet. Försök undvika att använda din mobil eller att titta på tv/använ

Läs mer

Nationella prov period

Just nu är det många som gör Nationella prov och här kommer lite tips på vad man kan tänka på inför proven!

*Var utvilad och utsövd. Gå inte och lägg dig allt för sent kvällen innan provet. Försök undvika att använda din mobil eller att titta på tv/använda datorn – ljuset från skärmarna stimulerar dig istället för att förbereda dig för drömmarnas värld. 7-9 timmars sömn per natt är optimalt, det är inte heller bra att sova för mycket. Men en god natts sömn kan göra underverk!
 
*Ät en ordentlig frukost på morgonen! Din hjärna och kropp behöver energi för att kunna fungera ordentligt. Och satsa på en bra frukost med långsamma kolhydrater och bra protein som håller dig mätt länge!
 
*Ta med något att äta till provet! Det kan vara bra att ha ifall du blir trött eller hungrig. En banan är ett bra mellanmål, eller en grov macka med ost och grönsaker. Vatten är alltid bra att ha med, du behöver dricka under provets gång. 
Ibland kan det även hjälpa mot oron under provet att bara veta att det finns något att äta - även om du inte får användning för det.
 
*Ta det lugnt under provets gång! Kom ihåg att läsa igenom alla frågor noggrant, så att du är säker på att du förstår vad uppgiften går ut på. 
 
*Släpp uppgiften ett tag! Ibland kan man bli väldigt stressad när man stöter på en specifik fråga som man inte kan besvara eller lösa, och det blir inte bättre av att veta att man ska hinna med en massa andra uppgifter. Prova att gå vidare till nästa fråga, och gör ett nytt försök senare. På så sätt kan du känna dig lugn över att du är färdig med resten av provet, och du kanske till och med får en snilleblixt under provets gång!
 
*Läs igenom dina svar en sista gång innan du lämnar in provet, för att försäkra att du inte har glömt att besvara någon fråga eller har missat något viktigt. Har du missat något, ta det lugnt och försök att hinna med så mycket som möjligt genom att fokusera på det viktigaste.

LYCKA TILL!